Bugün, 16 Mayıs 2024 Perşembe

Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 92. yıldönümü kutlandı

Atatürk

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurcusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 92. yılı kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurcusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Balıkesir’e gelişinin 92. yılı kutlandı.
Balıkesir Gar’ında düzenlenen törende Atatürk’ün temsili karşılanması canlandırıldı. İstasyona yanaşan trenden inen bir Muharip Gazi getirdiği bayrağı Balıkesir Valisi Mustafa Yaman öperek teslim aldı. Tren Garındaki törenden önce Kuva-yi Milliye ateşinin yakıldığı Alaca Mescit Cami’de mevlit okutulup lokma hayrı yapıldı.
Balıkesir Gar’daki karşılama törenine Vali Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Garnizon ve Okullar Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, diğer mülki ve askeri erkan ile vatandaşlar katıldı.
Karşılamanın ardından Gar önündeki törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 6 Şubat tarihinin Balıkesir için çok özel bir gün olduğunu, Atatürk’ün Balıkesir’e toplam 7 defa ziyaret etmesiyle verdiği özel önemi gösterdiğini ifade etti.
Balıkesir’in Kuva-yi Milliye şehri olduğunu vurgulayan Edip Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Atatürk’ün Balıkesir’e gelişinin 92. Yıldönümü. Bu vesileyle Kuva-yi Milliye şehri Balıkesirli çok değerli hemşerilerimizi saygıyla selamlıyoruz. Biliyoruz ve inanıyoruz ki Balıkesir önemli bir şehir ve bugün de önemli bir gündür. Balıkesir coğrafi konumu, doğal güzellikleri ve hakikate önem veren yiğit insanlarıyla özel bir şehirdir. Balıkesirli vatan için bir bedel ödenmesi gerektiğinde dün de bugün de bu bedeli ödemeyi hak bilmiştir. 6 Şubat 1923 Salı günü Balıkesir ve Balıkesirli için özel bir gündür. O gün Balıkesir milyonlarca insanın ölümüne yol açan 1. Dünya Savaşı sonrasında içerideki ve dışarıdaki tüm olumsuzluklara rağmen işgaller karşısında azmini, imanını ve umudunu yitirmeyen tüm dünyanın saygı duyduğu Atatürk’ü karşılayacaktı. O gün Balıkesirli bir başka sevinçliydi. Balıkesir soylu milletimizin asil kurtarıcısını ağırlayacaktı. Her yer Yağcıbedir halılarıyla kaplanmıştı. Milli Kuvvetler ve Anafartalar Caddesine kurulan zafer takları Yunanlılardan ele geçirilen tüfekler ile donatılmıştı. 2 yıllık esaretin ardından istiklal coşkusu ile 50 bin Balıkesir’li Gazi Mustafa Kemal’i Kuva-yi Milliye ruhunun başkenti Balıkesir’de tren istasyonunda karşılamışlardı. Anafartalar ve Milli Kuvvetler Caddesinde Balıkesir halkıyla bir araya gelen Gazi, Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda Belediye binası önünde halka hitap etmiştir. 7 Şubat 1923 Çarşamba günü ise Gazi tarih boyunca dini ve milli hassasiyetleriyle tanınan Balıkesir’de öğle namazına müteakip okunan mevlidi şerifin ardından Zağnos Paşa Camii’nde halka hitap etmiştir. Balıkesir gerek kongreler ve protesto hareketleri gerekse silahlı mücadeledeki yeriyle milletin bağımsızlığını elde etmesinde önemli bir rol oynamıştır. Milli şuur ve milli irade Balıkesir’den Anadolu’ya yayılmıştır. Biliyoruz ki bu günler o zorlu günlerin eseridir. Atatürk’ün Zağnos Paşa Camii’nde ifade ettiği gibi asrın bize verdiği dersi Balıkesir’liler unutmamıştır ve bugün de bu bilinçle hareket etmektedir. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının o günün zor koşullarında verdiği askeri, sosyal ve iktisadi mücadeleyi bugün milli birlik ve kardeşliğimizi güçlendirerek problemlerimizi çözerek ve önemli kalkınma hamleleri gerçekleştirerek taçlandırıp Cumhuriyetin 100. Yılını güçlü bir şekilde karşılamak istiyoruz.” şeklinde sözleriyle tamamladı.
Başkan Uğur’un konuşmasının ardından Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri izlendi. Gar önünden başlayan Ata’ya Saygı Yürüyüşü Atatürk Anıtında son buldu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenginin sunumunun ardında tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile son buldu.



  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli